Ce ne face cu adevărat fericiți

Ce ne face fericiți?

Întrebat despre ce este normalitatea în ceea ce privește sănătatea mintală, Freud a răspuns că orice ființă care este capabilă să muncească și să iubească poate declara că are o stare de sănătate mintală bună, adică funcțională.

Poate părea puțin, dar dacă intrăm în esența a ceea ce a spus Freud, ne dăm seama că:

A fi capabil de muncă presupune un comportament orientat către un scop, susținut de o motivație care să îi dea un sens în viață, având în egală măsură o percepție ancorată în realitate.

 A fi capabil să iubești înseamnă să ai capacitatea să primești pe cineva în viața ta, să te deschizi cu sufletul, să te vulnerabilizezi fără frică, să împărtășești din ce ai, să dai și să oferi, să fii unul pentru celălalt. Iar extins la nivel colectiv, să poți să aparții unui grup, unei comunități, să te integrezi, să fii capabil să relaționezi și să depășești sfera individualismului. 

În ziua de azi, fericirea pare să fie soluția supremă. Dacă am face un studiu printre oameni, cel mai probabil, la întrebarea „Ce este sănătatea mintală?”, fiecare dintre noi va răspunde într-o proporție foarte mare: „Să fiu fericit!”

Există un studiu, cel mai longeviv din lume și încă în derulare, început de Universitatea Harvard în anul 1938, care a urmărit să găsească răspuns la întrebarea “Ce-i face pe oameni fericiți?”.

Studiul – care este unul dintre cele mai lungi din viața adultă – a început să urmărească pentru prima dată 268 de studenți de la Harvard în timpul Marii Depresii în 1938. Timp de 75 de ani, 268 de bărbați tineri studenți au participat la acest studiu și mai bine de 3 decenii aceștia au fost evaluați și întrebați despre munca lor, despre viața de acasă, despre sănătate.

Studiul este în continuare activ și concluziile care au fost publicate nu sunt despre bogăție, faimă, multă muncă, afirmare și putere. 

Fericirea se află în relațiile bune cu ceilalți, însă mai ales cu partenerul de viață și copiii. 

Iar starea de bine în relațiile apropiate a reieșit că afectează în mod direct sănătatea fizică. 

Spre exemplu, din studiu a reieșit faptul că oamenii care au fost cei mai mulțumiți în relațiile lor la vârsta de 50 de ani au fost cei mai sănătoși la vârsta de 80 de ani.

Robert Waldinger, directorul studiului, psihiatru la Spitalul General din Massachusetts și profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, a declarat: 

„Este important să ai grijă de corpul tău, dar să ai grijă de relațiile tale este și o formă de auto-îngrijire. Cred că asta este revelația. Relațiile bune nu ne protejează doar corpurile; ne protejează creierul”.

Noi suntem ființe sociale. Studii nenumărate au arătat ce efect are asupra noastră izolarea de ceilalți, inclusiv studiul menționat mai sus.

Atunci când este bine, senzația este că va fi bine și ușor mereu. Însă cuplurile trec prin diverse etape ale vieții de familie, iar de cele mai multe ori tranziția de la o etapă la alta destabilizează cuplul.

În momentele de criză ești cel mai vulnerabil. Din păcate, totul se amplifică din cauza unei stări emoționale șubrede. Iată de ce, să avem o stare de sănătate mintală bună, este atât de important. Asta este diferența dintre cineva care este antrenat și care lucrează cu sine pentru o sănătate mintală bună, și cineva care așteaptă o criză în viața sa pentru a se uita la sine și a se vindeca.

Este ca atunci când o boală vine peste noi. Cei care au o condiție fizică bună vor trece mai ușor prin boală și se vor recupera mai repede. Cei care au imunitatea scăzută, sau poate alte boli de care nu se îngrijesc, se recuperează mult mai greu, sau poate deloc.

Să ne amintim totuși că vremurile grele creează oameni puternici. Iar cuplurile care reușesc în perioade de crize, sunt cele care durează.

Fericirea și sănătatea mintală sunt strâns legate de calitatea relațiilor noastre.

Investind în relații și lucrând constant la ele, putem crea o viață plină de satisfacții și sens. Crizele oferă oportunități de creștere, iar cuplurile care le navighează cu succes își construiesc relații durabile. Fiecare criză este o șansă de a descoperi puterea interioară și de a întări legăturile. Dacă aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să căutați ajutorul unui specialist. 

Relațiile sunt „afacerea vieții noastre” și merită investiția.

Prin angajament, efort și deschidere, putem construi relații puternice și durabile, care să ne protejeze nu doar corpurile, ci și mințile și sufletele.

Aștept cu nerăbdare să aflu dacă acest articol ți-a fost de folos și dacă a rezonat cu tine, te invit să lași un comentariu!

Părerea ta contează pentru mine!

Psih. Lavinia Ioviţǎ-Ciupei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Impactul minciunii asupra relației de cuplu

Adevăr sau Minciună?

Cum Afectează Minciuna Relația de Cuplu? Minciuna este unul dintre cei mai subtili și periculoși factori ce pot deteriora o relație de cuplu. De la

Read More »

Sănătatea Mintală

Ce înseamnă și cum o putem cultiva în viața noastră de zi cu zi? Astăzi este Ziua Sănătății Mintale, un moment important pentru a reflecta

Read More »

Atașamentul în Cuplu

Stilul Tău de Atașament și Interacțiunile  acestora în Relația de Cuplu Interacțiunile în cuplu sunt puternic influențate de stilurile de atașament ale partenerilor, deoarece acestea

Read More »

Stiluri de Atașament

Tipurile de Atașament și Cum Ne Influențează Relațiile Teoria atașamentului, dezvoltată de psihiatrul John Bowlby, este un model psihologic esențial care explică dinamica relațiilor dintre oameni,

Read More »

Capcana VINOVĂȚIEI

De ce și cum ajungem să simțim vinovăție în suflet Vinovăția este una dintre cele mai periculoase și perfide emoții. În forma ei corectă, vinovăția

Read More »

Începe de azi să faci o schimbare pozitivă în viața ta!

Programează o discuție gratuită online de 15 minute pentru a ne cunoaște și a vedea în ce măsură putem lucra împreună!

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!

Începe de azi să faci o schimbare pozitivă în viața ta!

Îți voi oferi 15 minute pentru o evaluare telefonică, în care vom explora situația ta personală și vom vedea împreună dacă putem lucra în continuare.

Lasă-mi datele tale de contact, iar eu te voi contacta în cel mai scurt timp posibil!

Psiholog Lavinia Ioviță-Ciupei