Vinovatia este una dintre cele mai pericuoase si perfide emotii. Vinovatia, in forma ei corecta, este o emotie folositoare. Adica atunci cand stii ca ai gresit in mod real cu ceva, si bineinteles faci ceva sa si remediezi ceea ce ai gresit. Asta este functia vinovatiei. Cu ajutorul ei faci deosebirea intre ce e corect si ce nu.

Doar ca aceasta emotie de cele mai multe ori nu ramane la aceasta functie.Pentru ca VINOVATIA vine de cele mai multe ori la pachet cu RUSINEA, FURIA si FRICA, si dintre toate, este cea mai nefasta emotie, de cea mai joasa vibratie si daca tu reusesti sa te debarasezi incet, incet de ea, este minunat.Si nu vorbesc metaforic. Nu, este o stare extrem de periculoasa si vine într-un mod foarte parsiv in viata si in mintea ta, si daca simti macar cea mai mica urma de vinovatie care simti ca iti saboteaza viata, scapa de ea cat poti tu de repede!

Iti las doar cateva motive pentru care sa faci asta:

  • Vinovatia reprimata este simtita la nivel constient, insa nu este exprimata in exterior, ceea ce face ca ea sa ne macine pe interior
  • Fiind o emotie de joasa vibratie de care nu ne eliberam, ea afecteaza sistemul nostru imunitar si ne poate afecta sanatatea;
  • Vinovatia nu ne lasa sa avem o stima de sine buna, ea va contribui mereu intr-un mod negativ asupra propriei imagini de sine
  • Reprimarea e pe un timp indelungat poate avea consecinte negative atat pentru tine, cat si pentru cei dragi

De ce si cum ajungem sa simtim VINOVATIA in suflet:

  • ITI PIERZI UNICITATEA. De multe ori alegem sa ne simtim vinovati, simtindu-ne responsabili pentru actiunile si emotiile partenerului/ partenerei. Iar de multe ori partenerul de viata foloseste invinovatirea pentru a obtine ceea ce-si doreste si tu ajungi sa te simiti responsabil pentru actiunile si emotiile sale. Si daca faci altfel, te simiti ingrozitor de vinovat(a), motiv pentru care renunti si in final te pierzi pe tine. 

Lucrul acesta se extinde in general, exista o tendinta a ta de a fi pe plac, ca nimeni sa nu se supere in jurul tau, la munca de asemenea. 

Si ca totul sa fie bine, renunti la tine si daca nu o faci, te simiti vinovat(a) ca nu ai facut-o.

  • FAMILIA. Familia si mediul in care crestem amprenteaza sistemul nostru emotional. Si din pacate, vinovatia este de cele mai multe ori folosite in educatia copilului.  

Si realitatea este ca asa ajungem sa devenim vulnerabili ca adulti la aceasta emotie.

  • NEVOIA DE A GASI UN VINOVAT. Iata o practica ce este mai degraba implantata in sistemul nostru educational. Acasa, la scoala, la munca, in politica. 

De la mic la mare. Cine e de vina? Este intrebarea cu care am crescut, cu care ne-am obisnuit atat de mult si simplu, daca gasim un vinovat rezolvam si problema. 

Insa in nevoia de a gasi vinovatul, indoiala isi face loc imediat si la fel de repede apare si autoinvinovatirea. 

Iar daca ne autoinvinovatim, ce credeti? Ne autopedepsim. CRUNT.

Ceea ce ne ingrozeste si ne demoralizeaza nu sunt cu adevarat evenimentele externe in sine, ci modul in care gandim despre ele. Nu ne tulbura lucrurile, ci semnificatia pe care le-o dam.

Epictet, Filosof Grec

Si da, este important, vital sa aflam cauzele, insa nu prin invinovatire. 

Cum sa faci altfel?

“Am facut ce am stiut mai bine!”

EU TE INTREB: stie cineva cu siguranta ca daca tu ai fi procedat altfel, situatia ar fi fost alta?

Poate garanta cineva pentru asta 100% ? 

Si daca exista macar cea mai mica indoiala ca nimeni nu poate prezice cu adevarat ce s-ar fi putut altceva intampla, ce poti sa faci este sa spui:

 “Am facut ce am stiut eu mai bine”.

Si mai este ceva:

Nu ti se pare nedrept ca TU, cea sau cel de azi care esti acum in aceasta experienta si care stii deja cum se termina povestea sa-ti spui: DA, AI GRESIT! TREBUIA SA STII MAI BINE!

Dar cum ai fi putut, din moment ce ai facut ce ai stiut mai bine?

Iar cand ramai in vinovatie te uiti in urma si te invinovatesti pentru ce a fost, tu de fapt te uiti la trecut.

Si ce inseamna asta? Ca nu ai ochi pentru prezent si pentru viitor. 

Si eu te intreb, cat timp vrei sa stai in trecut? Cand ai de gand sa te gandesti la viitorul tau si sa actionezi pentru viata ta!

Imi doresc ca mesajul meu sa fi ajuns la tine si ca am transmis prin energia mea importanta lucrului cu VINOVATIA si cat de mult te va ajuta pe tine pe viitor sa te eliberezi de ea.

Si da-ti timp. Si cauta cat de mult posibil sa te inconjori de oameni si situatii pozitive in viata.

Nu te astepta sa dispara ca prin minune, este un sentiment construit in ani de zile, chiar din copilarie, nu va trece peste noapte.

Dar cu timpul, vei invata sa gestionezi din ce in ce mai bine aceasta emotie si sa o folosesti doar in scop pozitiv, atunci cand este chiar necesar sa o simti si sa rectifici un comportament.

Daca ti-a placut si ai rezonat cu ce am scris, lasa-mi un comentariu si spune-mi cum simiti tu aceasta emotie si cum ii faci fata.

Daca te macina acest sentiment si daca vrei sa lucrezi cu aceasta emotie si vrei sa te eliberezi de ea, imi poti scrie la contact@laviniaiovita.com.

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Subscribe to news!

Alătura-te counității

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!

Începe de azi să faci o schimbare pozitivă în viața ta!

Programează o discuție gratuită online de 15 minute pentru a ne cunoaște și a vedea în ce măsură putem lucra împreună!

Psiholog Lavinia Ioviță